Efektywność Siłowej i Przemieszczeniowej Izolacji Drgań w Układach Mechanicznych - Cempel, Cz. (Engineering Transactions, 1979)
Praca przedstawia teorię wibroizolacji siłowej i przemieszczeniowej w układach mechanicznych, w ujęciu podatnościowym. Dzięki takiemu ujęciu udało się wykazać pełną równoważność obu zagadnień t wyprowadzić ogólne warunki, jakie muszą spełniać podatności podukładów dla wystąpienia efektu wibroizolacji.