Techniczna Teoria Grubych Płyt Ortotropowych - Kujawski, J. (Engineering Transactions, 1979)
W pracy wyprowadzono równania technicznej teorii grubych płyt ortotropowych poddanych działaniu zmiennych w czasie sił powierzchniowych o wszystkich trzech składowych i sił masowych. Pola przemieszczenia i naprężenia opisano za pomocą sześciu funkcji, które wyznaczamy z równań ruchu continuum trójwymiarowego za pomocą zasady prac wirtualnych. Wyprowadzono macierz sztywności skończonego elementu czasoprzestrzennego, co pozwala na ułożenie programu obliczeń na drodze standardowego postępowania. Opracowano przykłady dotyczące płaskiego stanu odkształcenia ε22 =0, które zweryfikowano metodą elementów skończonych. Przeprowadzona analiza wykazuje, że znane teorie techniczne prowadzą do bardzo dużych błędów w naprężeniach σαβ(α, β=1, 2) w grubych płytach o krawędziach utwierdzonych lub cienkich, lecz podatnych na poprzeczne odkształcenia. Proponowana teoria wykazuje dość dobrą zgodność z wynikami dokładnymi nawet w płytach o bardzo dużej podatności na poprzeczne odkształcenia.