Analiza Pola Przemieszczeń i Naprężeń w Warstwowej Półprzestrzeni Lepkosprężystej przy Zastosowaniu Metody Przyrostowej - Dudkowska, B. (Engineering Transactions, 1978)
W niniejszej pracy przeprowadzono analizę lepkosprężystej półprzestrzeni wielowarstwowej. Związek między objętościowymi składowymi naprężenia i odkształcenia jest sprężysty, a składowe dewiatora naprężenia i odkształcenia są związane równaniem konstytutywnym, odpowiadającym standardowemu modelowi lepkosprężystemu. Wyprowadzono związki naprężenie-odkształcenie dla zagadnienia osiowo-symetrycznego. Do obliczenia różnych zagadnień praktycznych zastosowano metodę elementów skończonych. Do określenia wartości przemieszczeń W czasie wykorzystano macierzowa postać (3.13) równania lepko sprężystości. Równanie podstawowe rozwiązano metoda iteracji na każdym kroku czasowym. Następnie wyprowadzono równanie macierzowe (3.16) w celu obliczenia napreżeń. Przygotowano program i obliczeń i przedstawiono wyniki numeryczne dla przeliczonego przykładu.