Rozwiązania Zagadnień Statycznych Powłok Obrotowych przy Zastosowaniu Metody Elementów Skończonych - Gołaś, J. (Engineering Transactions, 1977)
Podano ogólna metodę numerycznego rozwiązania zagadnień statyki dla cienkich powłok obrotowych, których tworzące nie przecinają osi obrotu. Rozwiązania numeryczne uzyskano metoda elementów skończonych. Typowym elementem skończonym jest krzywoliniowy stożek ścięty, którego tworząca jest aproksymowana dowolnie dokładnie wielomianem algebraicznym. Dzięki temu jeden program na maszynę cyfrowa obejmuje analizę statyczna wszystkich wyżej wymienionych powłok obrotowych. Podany ogólny algorytm obliczeń uwzględnia również wpływy osiowo-symetrycznych niedokładności wykonawczych powierzchni powłoki. Opracowany program obliczeniowy na komputer został zastosowany do szeregu przykładów liczbowych.