Badania Modelowe nad Rozkładem Naprężeń i Nośnością Graniczną Filarów Górniczych - Kłeczek, Z.; Cvetković, M.; Mikoś, T. (Engineering Transactions, 1976)
Stan naprężenia w filarach górniczych odgraniczających podziemne wyrobiska komorowe jest podobny do stanu naprężenia panującego w próbce skały ściskanej pomiędzy płytami oporowymi maszyny wytrzymałościowej.Opierając się na modelowych badaniach elastooptycznych metoda optycznie czulej warstwy, podjęto w pracy próbę wyjaśnienia rozkładu naprężeń filarach o różnym stosunku wysokości do boku jego kwadratowej podstawy, Na podstawie uzyskanych obrazów izochrom w trzech przekrojach podłużnych modeli filarów poddawanych obciążeniu ściskającemu przeprowadzono dyskusje wpływu wymiarów filara na stan naprężenia w jego wnętrzu i występujące tam strefy wytężeniowe. Wyniki badań modelowych skonfrontowano z wynikami badan nad wytrzymałością prosto- padłościennych próbek soli o zachowanej odpowiednio proporcji wymiarów. Z badan tych wynika, te niezależnie od wielkości przekroju poprzecznego, przy stosunku wysokości do boku podstawy równym 0,5, wytrzymałość próbek jest wielkością stałą. Przyczyna tego zjawiska tkwi w równomiernym rozkładzie naprężeń wewnątrz próbek oraz lokalizacji strefy wytężeniowej w jej środku geometrycznym, co wykazano na drodze modelowania elastooptycznego.