Elastooptyczne Badania Trójwymiarowego Stanu Naprężenia na Modelach z Perforowaną Warstwą Czułą Optycznie - Michalski, B. (Engineering Transactions, 1976)
Praca zawiera opis nowej elastooptycznej metody wyznaczania wartości i kierunków głównych naprężeń w płaszczyźnie symetrii modeli trójwymiarowych na podstawie obrazu samych izochrom. Proponowana metoda stanowi rozwinięcie znanej metody warstwy optycznie czułej i polega na wklejeniu w miejscu rozpatrywanego przekroju modelu, wykonanego z materiału nieczułego optycznie, warstwy z małymi cylindrycznymi pustkami, wykonanej z materiału o podobnych cechach mechanicznych lecz dużej czułości optycznej. Kierunki i wartości naprężeń głównych w rozpatrywanych punktach wyznacza się na podstawie lokalnych zakłóceń przebiegu izochrom w otoczeniu pustek pomiarowych. Praca zawiera opis techniki pomiarowej i interpretacji wyników badań.