Efekt Dynamiczny Wywołany Działaniem Ruchomego Obciążenia na Powłokę Walcową - Szyc, W.; Twardosz, F. (Engineering Transactions, 1975)
W pracy przedstawiono przybliżone rozwiązanie zagadnienia skończonych ugięć otwartej powłoki walcowej, swobodnie podpartej na brzegach, wywołanych obciążeniem normalnym poruszającym się ze stałą prędkością po powierzchni powłoki w kierunku tworzącej. Uwzględnia się przy tym zarówno masę własną powłoki, jak i masę związaną z obciążeniem. Punktem wyjścia są nieliniowe równania teorii małowyniosłych powłok walcowych uzupełnione odpowiednimi wyrazami dynamicznymi. Równania te rozwiązuje się metodą Bubnowa-Galerkina uzyskując układy równań różniczkowych zwyczajnych, które z kolei rozwiązano metodą Rungego-Kutty przy użyciu maszyny cyfrowej. Otrzymane w tej sposób wykresy ucięcia w czasie analizuje się w celu zbadania zależności pomiędzy prędkościami krytycznymi a parametrami obciążenia dla dwu jego przypadków: rozłożonego na odcinku obwodowym i powierzchniowego.