Procesy Losowe w Liniowych Układach Sprężystych - Bielewicz, E.; Dziemidowicz-Tkacz, L.; Skowronek, M. (Engineering Transactions, 1975)
Praca zawiera ogólne sformułowanie rozwiązywania numerycznego liniowych zagadnień teorii konstrukcji, dla których parametry opisujące układ i obciążenie, ze względu na swoją fizyczną interpretację, są zmiennymi losowymi. Na podstawie metody elementów skończonych oddzielnie przeanalizowano: 1) zagadnienie stochastyczne liniowej, gdy zmienną losową jest obciążenie, oraz 2) zagadnienie stochastyczne nieliniowe w przypadku, gdy zmiennymi losowymi są parametry opisujące układ. Zastosowanie obu metod przedstawiono na przykładzie belki na niejednorodnym podłożu sprężystym w ujęciu metody elementów skończonych. Dla obu zagadnień wykonano programy na EMC ODRA 1204.