Metody Szacowania Dystrybuanty Nośności Płyt o Losowych Momentach Granicznych - Doliński, K. (Engineering Transactions, 1975)
Chcąc określić prawdopodobieństwo awarii płyty sztywno-plastycznej musimy znać rozkład prawdopodobieństwa nośności granicznej. Jednakże zależność funkcyjna pomiędzy momentami granicznymi a obciążeniem granicznym, wyznaczonym na przykład z teorii załomów, jest na tyle skomplikowana, ze dokładne wyznaczenie dystrybuanty jest bardzo pracochłonne i wymaga często obliczeń numerycznych. W pracy udowodniono dwa twierdzenia, które przy wykorzystaniu aproksymujących funkcji pomocniczych dają możliwość szacowania dystrybuant dla szerokiej klasy funkcji zmiennych losowych. Stosując kombinacje liniowe losowych momentów granicznych jako funkcje aproksymujące nośność sztywno-plastycznej płyty o losowej ortotropti, oszacowano dystrybuanty mnożnika obciążenia granicznego i nie przeprowadzając skomplikowanych obliczeń uzyskano bardzo dobra zbieżność.