Techniczna Teoria Płyty Średniej Grubości - Jemielita, G. (Engineering Transactions, 1975)
W pracy podano teorie, w której równania ruchu i warunki brzegowe na powierzchni bocznej płyty są spełnione w sposób całkowy, natomiast pozostałe równania teorii sprężystości i warunki brzegowe na płaszczyznach ograniczających płytę są spełnione ściśle. Punktem wyjścia jest hipoteza kinematyczna (2.2). Układ równań różniczkowych (2.10) doprowadzono do bardzo prostej postaci (3.3) lub (3.5). Proponowana teorie porównano z innymi teoriami (np. E. REISSNERA, Z. KACZKOWSKIEGO innych) oraz wykazano, że dla płyty obciążonej wyłącznie wzdłuż brzegów otrzymuje się ścisłe rozwiązanie A. E. LOVE'A (punkt 4). Prace kończy przykład liczbowy. Dokonano porównania wyników otrzymanych na podstawie różnych teorii (tablica 2) z wynikiem ścisłym [8].