Obrotowo Symetryczny Stan Naprężenia w Grubych Tarczach o Ortotropii Cylindrycznej - Kujawski, J. (Engineering Transactions, 1975)
W pracy przedstawiono kinematyczny sposób uściślonego obliczania tarcz kołowych lub pierścieniowych o ortotropii cylindrycznej, poddanych działaniu możliwie ogólnego obrotowo symetrycznego obciążenia. Odstąpiono przy tym od założenia, że naprężenia pole temperatury są stałe na grubości tarczy. Problem rozwiązano w przemieszczeniach, co umożliwia ścisłe spełnienie przestrzennych związków teorii sprężystości z wyjątkiem równań równowagi, które zostaną spełnione w sensie całkowym. W efekcie otrzymano układ dwóch równań różniczkowych łącznie szóstego rzędu do wyznaczenia nieznanych funkcji przemieszczenia. Pozwala to na spełnienie trzech warunków brzegowych na pobocznicy walca ograniczającej tarcze. Prace zilustrowano przykładem.