Czujniki do Detekcji Fali Uderzeniowej w Rurze Uderzeniowej - Walenta, Z.A.; Harasimowicz, W.W. (Engineering Transactions, 1975)
Praca zawiera zestawienie wyników doświadczeń związanych z detekcją fal uderzeniowych w rurach uderzeniowych. Przebadano następujące typy czujników: ciśnieniowe, jonizacyjne, temperaturowe i czujniki z wiązką jonowa. Podano parametry (kształt i amplitudę sygnału) i zakres stosowalności poszczególnych typów czujników ze szczególnym uwzględnieniem przepływów przy niskich gęstościach.