Konsolidacja Półprzestrzeni Lepkosprężystej Obciążonej Siłą Skupioną - Szefer, G.; Szefer, G. (Engineering Transactions, 1975)
W pracy podano rozwiązanie dla osiowo-symetrycznego stanu deformacji konsolidującej półprzestrzeni lepkosprężystej, wywołanego działaniem siły skupionej na brzegu. Własności reologiczne szkieletu opisano różnymi jądrami pełzania postaciowego, objętościowego i wywołanego działaniem cieczy w porach. Uzyskano ścisłe rezultaty w transformatach zarówno dla brzegu przepuszczalnego jak i nieprzepuszalnego. Podano efektywną metodę odwracania transformat. Wykazano, że charakter osobliwości rozwiązania różni się od przypadku ośrodka jednofazowego (półprzestrzeń sprężysta) tylko ilościowo. Uzyskane rozwiązanie stanowi funkcję Greena dla konsolidującej przestrzeni.