Przyczynek do wyznaczania Stanu Odkształcenia Sprężyn o Dowolnej Geometrii - Czerwiński, P. (Engineering Transactions, 1975)
W pracy podano metodę wyznaczania stanu odkształcenia sprężyny o dowolnej geometrii. Współczynniki równania różniczkowego jednorodnego (4.2) są wyznaczone przez funkcje określające krzywiznę i skręcenie. Z tego względu w pracy dokonano klasyfikacji postaci tego równania z punktu widzenia własności geometrycznych osi sprężyny, tj. krzywizny i skręcenia. Otrzymanym w ten sposób równaniom przyporządkowano rodzaje sprężyn według nowego zaproponowanego w pracy ich podziału - i podano sposoby rozwiazywania tych równań. W zakończeniu pracy podano przykład rozwiazywania równania (4.2) dla walcowej sprężyny śrubowej o zmiennym skoku, który ilustruje zastosowanie wyprowadzonych w niej wzorów.