Analiza Stateczności Dźwigarów Kratowych Poddanych Działaniu Sił Zachowawczych - Misiak, J. (Engineering Transactions, 1975)
Przedmiotem pracy jest analiza stateczności dźwigarów kratowych poddanych działaniu sił zachowawczych. Zbadano w niej wpływ sposobu obciążenia, układu krzyżulców, rodzajów zamocowania, wysokości dźwigara i kierunku przyłożenia obciążenia na ich stateczność. Określenie wpływu powyższych parametrów na wielkość obciążenia krytycznego ma wielkie znaczenie dla prawidłowego projektowania tych dźwigarów. Z przeprowadzonej analizy wynika, że dobierając odpowiednio wspomniane parametry (przy tej samej wielkości obciążenia) można zaprojektować dźwigary znacznie lżejsze.