Analiza Stateczności Płaskiej Postaci Zginania Dźwigarów Kratowych - Frąckiewicz, H.; Misiak, J. (Engineering Transactions, 1975)
Przedmiotem pracy jest analiza stateczności płaskiej postaci zginania dźwigarów kratowych. Zbadano w niej wpływ sposobu podparcia, obciążenia i wykrzyżowania dźwigara na wartość globalnej siły krytycznej. Określenie wpływu powyższych parametrów na wielkość obciążenia krytycznego analizy wynika, że dobierając odpowiedni te parametry (przy tej samej wielkości obciążenia) można zaprojektować dźwigar o minimalnym ciężarze.W pracy wykazano ponadto, że stateczność lokalna prętów, którą wprowadzono w dotychczasowych projektowych, nie może być uznana jako jedyne kryterium wymiarowania dźwigarów.