O Rozwiązaniu Typu Papkowicza-Neubera w Zagadnieniach Mechaniki Ośrodków Wieloskładnikowych - Ruszczycki, J.J. (Engineering Transactions, 1974)
W niniejszej pracy w ramach teorii Greena-Naghdiego rozważany jest problem przedstawienia rozwiązania podstawowego układu równań w postaci zaproponowanej przez Papkowicza i Neubera i wykorzystania rozwiązań typu Pakowicza-Neubera w teorii mieszanin dwóch ciał sprężystych.