Statyczne, Osiowo-Symetryczne Zagadnienie Mikorpolarnej Teorii Sprężystości i Termosprężystości - Dyszlewicz, J. (Engineering Transactions, 1973)
W pracy zostanie podane pełne sformułowanie w naprężeniach statycznego, osiowo-symetrycznego problemu niesymetrycznej teorii sprężystości i termosprężystości, charakteryzującego się następującą postacią wektora przemieszczenia i obrotu: u(ur, 0, uz), j (0, j0, 0) [1]. Do sformułowania zagadnienia zostaną wykorzystane naprężeniowe równania równowagi, związki geometrycznej zgodności oraz warunki brzegowe [2]. Na podstawie wyżej wymienionych równań rozpatrzony zostanie problem jednorodnej, izotropowej półprzestrzeni mikropolarnej, poddanej osiowo-symetrycznemu obciążeniu normalnemu na brzegu, oraz problem półprzestrzeni ogrzanej na powierzchni w sposób osiowo-symetryczny wolnej od obciążeń mechanicznych. To ostatnie zagadnienie rozpatrzone zostanie dwoma różnymi sposobami.