Stateczność podwójnie zakrzywionych powłok kompozytowych - MUC, Aleksander (Engineering Transactions, 1990)
Praca jest syntetycznym przeglądem badań teoretycznych i eksperymentalnych stateczności podwójnie zakrzywionych powłok kompozytowych. Szczegółowo przedyskutowano różnorodne warianty analizy stateczności dotyczące stosowanych hipotez kinematycznych w teorii powłok kompozytowych jak i postaci macierzy sztywności oraz wpływ tych czynników na wartość obciążeń krytycznych. Powyższe rozważania zilustrowano przykładami analizy numerycznej oraz eksperymentalnej.  Stability of doubly-curved composite shellsThe present paper is a synthetic review of theoretical and experimental investigations concerning the stability of doubly-curved composite shells. Various approaches to the stability analysis dealing with the applied kinematical hypothesis in composite shell theories, forms of the assumed stiffness matrices, and their influence on the values of buckling loads are discussed in detail. The considerations are illustrated by numerical and experimental examples.