Obliczenia trwałości zmęczeniowej Itamidu 35 oparte na hipotezie linii stałych uszkodzeń zmęczeniowych - SZALA, Józef; TOPOLIŃSKI, Tomasz (Engineering Transactions, 1990)
W pracy przedstawiono zmodyfikowany opis procesu kumulacji uszkodzeń zmęczeniowych, opartego na liniach stałych uszkodzeń zmęczeniowych. Opis ten uwzględnia przejścia do różnych obszarów niszczenia zmęczeniowego i wynikające z tego konsekwencje. Przyjęta na podstawie tego opisu metoda obliczeń trwałości zmęczeniowej została zweryfikowana wynikami badań próbek wykonanych z Itamidu 35. Stwierdzono, że prowadzi ona do uzyskania wyników obliczeń leżących po bezpiecznej stronie wykresów trwałości zmęczeniowej, bliższych eksperymentalnym niż wg hipotezy Palmgrena-Minera w porównywalnych z hipoteza, Brautmana–Sahu'a. Fatigue life evaluation of itamide 35 based on the hypothesis of the constant fatigue damage lines A modified description of the damage cumulation process is presented in the paper, based on the notion of lines of constant fatigue damage. The description takes into account the passage to various fatigue damage regions. The fatigue life evaluation method is verified by comparison with experiments in which Itamide 35 specimen were tested. The method was found to yield results lying at the safe side of the fatigue life diagram, closer to the experimental data than those following from the Palmgren-Miner hypothesis and comparable with the Brautman-Sahu results.