Wytrzymałość Udarowo Rozciąganych Płaskich Elementów o Dowolnej Grubości z Wycięciami Prostokątnymi - Miastkowski, J. (Engineering Transactions, 1990)
Na podstawie prób udarowego rozciągania prętów z karbami prostokątnymi przeprowadzono analizę wpływu ostrości karbu i rodzaju materiału na graniczną wartość grubości, przy której praca udarowego zerwania elementu osiąga wartość optymalną. Ustalono, że ta graniczna wartość grubości, uwzględniając ostrość karbu i rodzaj materiału, może być od 2,5 do 5 razy większa od szerokości elementu w miejscu osłabionym. Poza tym stwierdzono, że krzywe opisujące zależność grubości granicznych w funkcji ostrości karbu mają ten sam charakter dla obciążeń udarowych i quasi-statycznych. Ustalono też, że graniczne grubości, określone na podstawie badań wytrzymałości na rozciąganie, są większe od grubości granicznych wyznaczonych przy obciążeniach udarowych, i mogą być przyjmowane jako optymalne ze względu na obciążenia niszczące również w udarowym rozciąganiu.