Płaskie Drgania Swobodne Niepodpartych Pierścieni Kołowych. Część I. Częstości Drgań Własnych. - Olszowski, B. (Engineering Transactions, 1989)
W pracy przeprowadzono analizę porównawczą widm częstości drgań własnych czternastu typów modeli pierścieni kołowych. Wyniki otrzymane przy użyciu różnych modeli uproszczonych zostały porównane z rezultatami uzyskanymi na podstawie modelu najściślejszego, uwzględniającego odkształcalność osiową pierścienia, bezwładność obrotową jego przekrojów poprzecznych oraz wpływ ścinania.