Dobór Parametrów Narzędzi Pomiarowych w Badaniach Materiałów Metodą Zmodyfikowanego Pręta Hopkinsona - Kaczmarek, Z. (Engineering Transactions, 1988)
W pracy podano sposób doboru parametrów czujników tensometrycznych i piezoelektrycznych oraz wzmacniacza pomiarowego do urządzenia pręta Hopkinsona. Jako kryterium doboru parametrów tych narzędzi pomiarowych przyjęto miarę dokładności przetwarzania przebiegów impulsowych w postaci względnego błędu średniokwadratowego. Wykorzystując analizę harmoniczną wyznaczono wzory: 1) na błąd średniokwadratowy aproksymacji jako funkcji częstotliwości granicznej impulsu odkształcania, 2) na błąd średniokwadratowy przetwarzania tensometrów i czujników piezoelektrycznych jako funkcji stosunku ich bazy pomiarowej i długości fali odkształcenia oraz 3) na błąd średniokwadratowy przetwarzania wzmacniacza pomiarowego w funkcji stosunku czasu trwania impulsu i stałej czasowej wzmacniacza. Przedstawiono te związki w postaci analitycznej i graficznej dla impulsu podstawowego o kształcie prostokątnym. Wzory te stanowią podstawę doboru parametrów czujników i wzmacniacza przy założonej dokładności pomiaru i znanym czasie trwania impulsu podstawowego.