Problemy Matematycznego Modelowania Procesu Suszenia za Wilżonych Ośrodków Kapilarno-Porowatych na Przykładzie Suszonej Konwekcyjnie Płyty - Kowalski, S.J.; Musielak, G. (Engineering Transactions, 1988)
Celem pracy jest ilustracja modelu konwekcyjnego suszenia zawilżonych ośrodków porowatych na przykładzie kapilarno-porowatej płyty. Przyjęty model różni się od dotychczas stosowanych uwzględnieniem odkształcalności porowatego ciała, towarzyszącej procesowi suszenia. W pracy dyskutuje się sposób formułowania warunków brzegowych dla wybranego zagadnienia w okresie podgrzewania i w okresie tzw. stałej prędkości suszenia. Omawia się też niektóre problemy związane z rozwiązywaniem odpowiadającego przyjętemu modelowi sprzężonego układu równań różniczkowych. Efektem końcowym pracy jest przedstawienie przebiegu temperatury i potencjału wilgoci w czasie w wybranych punktach płyty oraz rozkładów tych wielkości w płycie w wybranych chwilach czasu. W konkluzji stwierdza się, że uwzględnienie odkształcalności materiału suszonego w modelowaniu matematycznym manifestuje się spowolnieniem procesu suszenia.