Niestandardowa Idealizacja Dynamicznego Zachowania Betonu w Przypadku Jednoosiowego Ściskania - Bąk, G.; Stolarski, A. (Engineering Transactions, 1988)
Celem pracy jest propozycja niestandardowej idealizacji dynamicznego zachowania betonu jako materiału, którego wytrzymałość zależy od historii dynamicznego naprężenia. Poszczególne odcinki idealizacji odzwierciedlają własności sprężyste betonu, jego ograniczone zdolności do odkształcania w zakresie idealnie plastycznym oraz liniowe osłabienie materiałowe z uwzględnieniem efektu degradacji sprężystej. Zasadniczym elementem proponowanej idealizacji jest sposób wyznaczania wytrzymałości dynamicznej. Wykorzystano strukturę całkowego kryterium dynamicznego uplastycznienia J. D. Campbella, które zaproponowane było i dotychczas stosowane w odniesieniu do stali miękkiej. Dwie stałe materiałowe występujące w kryterium wyznaczono na podstawie wyników badań dynamicznych betonu J. M. Bażenowa. Wykazano dobrą zgodność proponowanej idealizacji z innymi wynikami doświadczalnymi oraz propozycjami teoretycznymi.