Przestrzenne Rozkłady Dynamicznych Obciążeń Międzyzębnych w Walcowej Przekładni o Zębach Prostych - Stachoń, S. (Engineering Transactions, 1987)
Podano metodę i sposób wyznaczania międzyzębnych obciążeń statycznych i dynamicznych jako funkcji dwóch zmiennych tj. wzdłuż odcinka przyporu i szerokości wieńca kola zębatego dla walcowej przekładni zębatej o zębach prostych. Równanie różniczkowe opisujące ruch przekładni scałkowano metodą linearyzacji równań nieliniowych, stanowiącą połączenie metody analitycznej z numeryczną. W obliczeniach numerycznych symulujących ruch przekładni posłużono się odpowiednio zmodyfikowanym modelem L. Millera. Rozszerzono go na model przestrzenny oraz wprowadzono do opisu jego parametrów tzw. funkcję deformacji V (x, y). Przedstawiona analiza uwzględnia równoczesny wpływ szeregu czynników konstrukcyjnych, materiałowych i geometrycznych - łącznie z modyfikacją zarysu i linii zęba.