О Pewnej Metodzie Analizy Dyskretnych Układów Mechanicznych Wymuszanych Okresowymi Silami Impulsowymi - Nizioł, J.; Palej, R. (Engineering Transactions, 1985)
Przedstawiona została metoda służąca wyznaczaniu wektora stanu początkowego, zapewniającego okresowość ruchu układów impulsowych o skończonej liczbie stopni swobody. Idea tej metody polega na przejściu z rozwiązania fourierowskiego na rozwiązanie w formie zamkniętej, omijając w ten sposób rozwiązywanie układu równań otrzymanych z warunków zszycia. Wyprowadzone zostały wzory na wektor stanu początkowego dla układów nietłumionych i tłumionych oraz wzory określające sumy szeregów wyznaczających poszukiwane warunki początkowe. Wskazano również na możliwość wykorzystania tej metody w sposób przybliżony w przypadku, gdy nie znane są pierwiastki równania charakterystycznego. Jako przykład przeanalizowany został układ o dwóch stopniach swobody wymuszany jednostronnymi impulsami chwilowymi.