Optymalizacja Pól Termicznych w Tarczach - Mokrski, B. (Engineering Transactions, 1985)
Celem pracy jest przedstawienie kryteriów i warunków optymalizacji pól termicznych w tarczach sprężystych. Rozwiązane są także przykłady numeryczne na podstawie algorytmów zadania programowania nieliniowego.