Ocena Wytrzymałości Mechanicznej Tworzyw Ceramicznych na Przykładzie Ceramiki Korundowej - Ranachowski, J.; Rejmund, F.; Boniecki, M.; Librant, Z. (Engineering Transactions, 1984)
Przedstawiono metodę oceny wytrzymałości mechanicznej tworzyw ceramicznych. Metoda pozwala uwzględnić zmniejszenie wytrzymałości w czasie poprzez analizę dynamiki mikropęknięć przy obciążeniu statycznym. Pomiary eksperymentalne wykonano dla ceramiki korundowej. W badaniach eksperymentalnych zastosowano rejestrację emisji akustycznej dla określania momentu utraty równowagi przez mikropęknięcia.