Przykłady Szacowania Stanu Lokalizacji Deformacji Plastycznych - Śloderbach, Z. (Engineering Transactions, 1984)
W niniejszej pracy, która wynika z rezultatów prac [1 i 2], wykorzystano dostateczny lokalny warunek wykluczający stan rozdwojenia równowagi w dwóch przykładach. W pierwszym przykładzie porównano wyniki ograniczeń nakładanych na izotermiczną funkcję wzmocnienia przez warunek na lokalizację deformacji plastycznych RICE'A-RUDNICKIEGO [3 i 4] i przez wyprowadzone w pracy [2] lokalne kryterium wykluczające możliwość wystąpienia stanu rozdwojenia. W drugim przykładzie rozpatrzono problem czystego adiabatycznego ścinania, w którym określono krytyczne adiabatyczne naprężenie ścinające, krytyczną wartość adiabatycznych deformacji plastycznych oraz krytyczną temperaturę. Przekroczenie tych wyznaczonych wartości może spowodować wystąpienie stanu lokalizacji adiabatycznego ścinania [11 i 22].