Analiza Naprężeń Hartowniczych w Sprężystych Stalowych Płytach - Woelke, J. (Engineering Transactions, 1983)
Wyznaczono i przeanalizowano chwilowe i szczątkowe naprężenia hartownicze w stalowych nieskończonych płytkach sprężystych, uwzględniając kinetykę przemian fazowych i towarzyszące im zmiany objętości elementów ciała. Opracowano nomogramy do obliczenia udziałów wagowych poszczególnych struktur i faz, do obliczenia zmiany objętości elementu spowodowanego przemianami fazowymi oraz do szacowania wartości makroskopowych naprężeń chwilowych i szczątkowych.