Zderzenie Ukośne Kuli z Nieruchomą Przegrodą - Lewiński, J. (Engineering Transactions, 1981)
W pracy zaproponowano nową definicję współczynnika restytucji prędkości stycznych, Przedstawiono badania, które potwierdziły poprawność rozważań teoretycznych oraz umożliwiły wyz-znaczenie wielkości charakteryzujących zderzenie ukośne: współczynnik restytucji prędkości normalnych i stycznych oraz dynamiczny współczynnik tarcia.