Wykorzystanie Jednomiarowych Fal w Badaniach Dynamicznych Wybranych Wielomasowych Układów Mechanicznych i Obiektów Budowlanych - Pielorz, A. (Engineering Transactions, 1980)
Zaproponowano wykorzystanie jednowymiarowych fal do wyznaczania odkształceń, prędkość i przemieszczeń przekrojów elementów sprężystych, wchodzących w skład wielomasowych układów mechanicznych i obiektów budowlanych. Rozwiązano tezy przykłady układów wielomasowych: 1) zderzający się układ złożony z m/2 (m jest liczbą parzystą), brył sztywnych, połączonych z obu stron prętami; 2) (m+1)-masowy układ napędowy; 3) (m-1)-piętrowy budynek poddany wpływom sejsmicznym. Otrzymano rozwiązania analityczne w postaci wzorów rekurencyjnych. Wykresy odkształceń, przemieszczeń i prędkości podano dla wybranych parametrów zderzającego się układu przy m=4, dwumasowego układu napędowego i jednopiętrowego budynku.