Płyty w Ujęciu Mechaniki Ciał z Więzami - Marks, M. (Engineering Transactions, 1980)
W niniejszej pracy sformułowano zagadnienie analizy płyt sprężystych w ujęciu mechaniki ciał z więzami. Wyprowadzono we współrzędnych krzywoliniowych podstawowy układ równań pozwalający na otrzymanie rozwiązania przy postulowanej funkcji deformacji. Sformułowano kryterium oceny dokładności rozwiązań na podstawie wielkości sił reakcyjnych, które określają rozmiary niespełnienia równań ruchu i warunków brzegowych mechaniki ośrodków ciągłych w jej klasycznym sformułowaniu. Rozważania zilustrowano przykładem rozwiązania zagadnienia płyty kołowej przy dwóch szczególnych przypadkach funkcji przemieszczeń.