Duże Odkształcenia Sztywno-Plastycznych Cienkich Powłok - Gasiak, G. (Engineering Transactions, 1980)
Przyjmując sztywno-plastyczny model ciała oraz sztywność na zginanie i ściskanie równą zeru, w pracy przeprowadzono analizę stateczności cienkich powłok o początkowym cylindrycznym kształcie ze sztywnymi swobodnie przesuwanymi denkami obciążonych ciśnieniem wewnętrznym. Zastosowano przy tym odkształceniową teorię plastyczności uogólnioną na zakres dużych odkształceń. W pracy wykazano, że przy niektórych parametrach wzmocnienia materiału może wystąpić zjawisko niestateczności powłoki w chwili uplastycznienia.