Modelowanie Metodą SES Układów Mechanicznych Mających Okresowo Zmienną Sztywność - Ostachowicz, W. (Engineering Transactions, 1979)
W pracy przedstawiono metody sztywnych elementów skończonych do modelowania układów mechanicznych, których sztywności zmieniają się okresowo w czasie. Na przykładzie analizy drgań giętych wału podano sposób tworzenia macierzy sztywności o zmiennych w czasie elementach. Algorytm obliczeń opracowano pod kątek wykorzystania elektronicznej techniki obliczeniowej. Przedstawiono przykład zastosowania.