Wpływ Lepkich Własności Materiału na Przystosowanie Konstrukcji - Madej, J. (Engineering Transactions, 1978)
Celem przedstawionej pracy jest pokazanie, iż obecność odkształceń lepkich wywołuje różnice ilościowej jak i pewne efekty dodatkowe w stosunku do wyników klasycznej analizy przystosowania konstrukcji sprężysto-plastycznej.