Wyboczenie Skrętne Prętów Cienkościennych o Bisymetrycznym Przekroju Otwartym - Szymczak, C. (Engineering Transactions, 1978)
Wykorzystując twierdzenie Castigliano wyprowadzono macierz geometryczna dla skręcania skrepowanego pręta cienkościennego o stałym bisymetrycznym przekroju otwartym. Funkcje opisującą kąt skręcenia przyjęto w postaci rozwiązania równania skręcania skrepowanego. Na przykładzie liczbowym wziętym z pracy [3] potwierdzono wskazana tam możliwość istnienia większej siły krytycznej dla pręta o zmiennym przekroju niż dla pręta o stałym maksymalnym przekroju. Ponadto podano przykład takiej zmienności przekroju, dla której siła krytyczna jest mniejsza od siły krytycznej pręta o stałym minimalnym przekroju.