Sprzężenie Pola Odkształceń z Polem Temperatur w Zagadnieniu Skręcania Cienkościennej Rurki - Kamiński, M. (Engineering Transactions, 1976)
W pracy zbadano możliwość wystąpienia koncentracji odkształceń przy skręcaniu niejednorodnej cienkościennej rurki. W rozważaniach teoretycznych przyjęto: warunek równowagi (równość momentów wzdłuż długości rurki), stałość średniej prędkości odkształcania, jednoosiowe przewodnictwo ciepła wygenerowanego w procesie odkształcania. Stwierdzono, że skupianie się odkształcenia W wąskich pasmach niejednorodnego materiału nastąpi gdy materiał deformowany będzie miał właściwość obniżania granicy plastyczności ze wzrostem temperatury oraz gdy prędkości odkształceń będą dostatecznie duże, by ciepło wytworzone w wyniku deformacji i odprowadzone przez materiał choć w części pozostawało w miejscu powstania powodując lokalny wzrost temperatury. Otrzymane wyniki potwierdzają możliwość występowania wyraźnej koncentracji odkształceń w przypadku dużych prędkości odkształcania, rzędu 1 s-1 i większych.