O Równowadze Sił Momentowych w Narożu Cienkościennej Ramy - Szmidt, J.K. (Engineering Transactions, 1975)
Praca dotyczy naroża cienkościennej ramy składającej się z elementów o przekroju dwuteowym (I). Kołnierze elementów zbiegających się w narożu nie leżą w płaszczyźnie równoległej do płaszczyzny ramy. Wykorzystując teorie wytrzymałości materiałów wykazano, że w tym narożu nie spełniona jest równowaga sil momentowych. Wyprowadzono zależności między silami momentowymi i paczeniem się przekrojów poprzecznych, zbiegających się elementów w tego typu narożu. Rozważania zilustrowano prostym przykładem liczbowym.