Stateczność Pasma Rusztowego - Husiar, B. (Engineering Transactions, 1975)
Problem stateczności pasma rusztowego opisano za pomocą układu równań różnicowo-cząstkowych, a do rozwiązania zastosowano metodę skończonej dyskretnej transformacji własnej i dyskretnej transformacji Fouriera. Przedmiotem rozważań było regularne pasmo rusztowe (rys. 1), z węzłami łączącymi pręty rusztu w sposób przegubowy. Przyjęto dowolne warunki podparcia belek na poszczególnych brzegach rusztu. Rozważano przypadek ściskania dowolnej liczby kolejnych poprzecznic rusztu dowolnym rozkładem sił działający wzdłuż brzegu pasma. Zagadnienie obciążenia krytycznego dla pasma rusztowego zostało sprowadzone do poszukiwań wartości własnych jednorodnego równania całkowego Fredholma rodzaju drugiego z jądrem zdegenerowanym.