Analiza Ram z Elementów Cienkościennych - Szmidt, J.K. (Engineering Transactions, 1975)
Udoskonalono stosowana dotychczas metodę analizy ram cienkościennych. W przekonaniu autora daje ona wyniki bardziej dokładne. Obydwie składowe ramy - elementy cienkościenne i naroża - są rozważane oddzielnie. Do elementów cienkościennych wykorzystano teorie skręcania z paczeniem Własowa. Do analizy naroży ramy o skończonych wymiarach posłużono się metoda elementów skończonych. Podano macierz sztywności elementu cienkościennego o przekroju otwartym z siedmioma stopniami swobody. Element cienkościenny może być odniesiony do dowolnego kartezjańskiego ortogonalnego układu współrzędnych. Określono również macierze sztywności elementów składowych naroża. Pokazano sposób obliczania macierzy sztywności naroża ramy. Elementy macierzy zawierają przemieszczenia członów zbiegających się w danym narożu. Badania modelowe wykazują zgodność z wynikami obliczeń otrzymanymi metodą przedstawioną w tej pracy.