Zginanie Masztów Wzmocnionych Olinowaniem - Kurski, W. (Engineering Transactions, 1974)
W artykule podano równania odkształceń masztów okrętowych współpracujących z odciągami. Do opisu działania odciągów zastosowano przekształcenie liniowe wiążące przemieszczenia węzła z reakcjami zespołu odciągów. Taki opis uwzględnia nie tylko ugięcia lecz i przemieszczenia osiowe masztu. Wykazano także, że uproszczenia przyjmowane w obliczeniach technicznych sprowadzają się do zmiany współrzędnych macierzy przekształcenia.