Statyczna pętla histerezy sprężystej niektórych metali wywołana odkształceniem plastycznym - Klepaczko, J.; Litoński, J. (Engineering Transactions, 1964)
Artykuł jest poświęcony (mało dotychczas zbadanemu) problemowi wpływu odkształcenia plastycznego na pewne właściwości materiałów biorące udział w opisie tarcia wewnętrznego. Wprowadzono funkcję F(a) w celu wyrażenia szerokości pętli histerezy w funkcji naprężenia. Stwierdzono, że w pewnym konkretnym przypadku do funkcji tej można dojść za pomocą wzoru interpolacyjnego Lagrange’a. Zaproponowano metodę oszacowania współczynnika rozproszenia θ–1 za pomocą funkcji F(a), modułu Younga w stanie początkowym (wyżarzonym) i siecznego modułu pętli histerezy E*. Druga część zawiera analizę wyników eksperymentów. Badania przeprowadzono w warunkach statycznych, czyli dla bardzo małych prędkości odkształcenia, z uwzględnieniem zjawisk towarzyszących, takich jak pełzanie, i ograniczały się do pomiaru pętli histerezy oraz współczynnika rozproszenia θ–1 niektórych metali (stal miękka i mosiądzu) dla różnych wartości odkształcenia plastycznego. Zastosowano duże naprężenia, zbliżone do granicy plastyczności. Wyniki przedstawiono w postaci wykresów i tabel.