Badania doświadczalne wyboczenia powłoki hiperboloidalnej obciążonej na brzegu osiowo-symetrycznie - Wianecki, Jerzy (Engineering Transactions, 1964)
W pracach autora [7] lub [8] wyprowadzono ogólne i przybliżone równania stabilności hiperboloidalnej powłoki obrotowej poddanej osiowo symetrycznemu obciążeniu na krawędziach. Ze względu na brak rozwiązania w tej klasie problemów autor ogranicza się do podejścia liniowego. Założenie to wymaga weryfikacji eksperymentalnej. W tym celu autor przeprowadził kilka eksperymentów, których opis i wnioski są przedmiotem niniejszej pracy. Doświadczenia te w pełni uzasadniły założenia [7] lub [8] dotyczące pewnej klasy powłok hiperboloidalnych. Ponadto opisane badania eksperymentalne uzasadniły procedurę polegającą na zastąpieniu dokładnych, ale bardzo skomplikowanych równań stabilności uzyskanych w [7] lub [8], równaniami przybliżonymi o znacznie prostszej postaci.