Laminarny magnetohydrodynamiczny przepływ cieczy lepkiej w szczelinie między krzywoliniowymi wirującymi powierzchniami obrotowymi - SAWICKI, Jerzy (Engineering Transactions, 1990)
W pracy rozpatrzono stacjonarny przepływ cieczy lepkiej w szczelinie między krzywoliniowymi powierzchniami obrotowymi. Do rozwiązania problemu wykorzystano równania warstwy przyściennej w układzie krzywoliniowym współrzędnych x, θ, y. Równania warstwy przyściennej rozwiązano metodą małego parametru. Otrzymane formuły określają takie parametry, jak składowe prędkości Vx, Vθ, Vy i ciśnienie p. Laminar magnetohydrodynamics flow of viscous fluid through a slot between curvilinear surfaces of revolution Steady flow of viscous fluid through a slot between the curvilinear surfaces of revolution is considered. The boundary layer equations are expressed in terms of the intrinsic curvilinear orthogonal coordinate system x, θ, y. The method of perturbation is used to solve the boundary layer equations. As a result, the formulae defining such parameters of the flow as the velocity components Vx, Vθ, Vy and pressure p are obtained.