Analiza struktury i linearyzacja modelu drgań koparki jednonaczyniowej - GIERULSKI, Wacław; SENDER, Zbigniew (Engineering Transactions, 1990)
W pracy przedstawiono analizę modelu matematycznego części mechanicznej koparki jednonaczyniowej, wykorzystując podział na ruch główny i ruch zaburzeń. Model ruchu głównego stanowi pożądany ruch elementów obiektu, natomiast modelem ruchu zaburzeń są drgania wynikające z niedoskonałości obiektu. Przedstawiono także wyniki symulacji komputerowej wybranych ruchów części mechanicznej koparki. Structural analysis and linearization of the model of vibrations of a single bucket excavator The paper presents a mathematical model of vibration of the mechanical section of a single bucket excavator, the motion being divided into the principal and secondary (perturbation) components. The principal component represents the desirable motion of the mechanical elements of the structure, the perturbations are due to the structural imperfections. Results of computer simulation of several mechanical element s of the excavator are presented.