Optymalizacja parametryczna pręta przy różnych sposobach zamocowania - FORYŚ, Andrzej (Engineering Transactions, 1990)
Przedmiotem pracy jest parametryczna optymalizacja pręta lepkosprężystego. Pręt o symetrii cylindrycznej, równomiernie zbieżny jest poddany działaniu okresowo zmiennej siły skupionej oraz tłumieniu wewnętrznemu i zewnętrznemu. Funkcją celu jest amplituda krytyczna oscylującego składnika siły. Rozważono cztery rodzaje zamocowania pręta. Wpływ sposobu zamocowania na optymalny kształt pręta jest bardzo wyraźny. Wyniki przykładowych obliczeń są przedstawione na wykresach. Parametric optimization of a bar under different support conditions The paper is devoted to the problem of parametric optimization of a visco-elastic bar. The axially symmetric, uniformly tapered bar is subject to periodically variable concentrated force and exhibits internal and external damping. The objective function is the critical amplitude of the oscillating force component. Four types of support conditions of the bar are analysed. The support conditions are of primary importance for the optimum form of the bar. Several numerical results are illustrated by graphs.