Dynamika Cylindrycznej Warstwy Cieczy Nieściśliwej Napędzanej Wybuchowo w Powietrzu - Papliński, A.; Włodarczyk, E. (Engineering Transactions, 1989)
W pracy rozpatrzono napędzanie produktami wybuchu cylindrycznej warstwy cieczy. Ciecz traktowano jako ośrodek nieściśliwy. Rozprężanie produktów detonacji opisano procesem adiabatycznym, a ich fizyko-gazodynamiczne właściwości - równaniem stanu Jonesa-Wilkinsa-Lee. Określono ruch warstwy cieczy łącznie z polem zaburzeń generowanym w otaczającym powietrzu. Wyznaczono parametry charakteryzujące warstwę i strefę zaburzeń w powietrzu, w chwili ustania działania napędzającego produktów detonacji (zrównanie ciśnień na wewnętrznej i zewnętrznej powierzchni warstwy). Ustalono, że w chwili wyrównania się ciśnień zmiana parametrów stanu powietrza w strefie zaburzonej jest niewielka i dla praktycznych oszacowań można przyjmować, że są one równe parametrom na granicy kontaktowej z warstwą.