Wpływ Małych Drgań Skrętnych Czopa na Nośność Łożyska Poprzecznego, Smarowanego Cieczą Nienewtonowską - Miksa, M. (Engineering Transactions, 1988)
W pracy rozważono przypadek harmonicznych drgań skrętnych czopa ślizgowego łożyska poprzecznego nałożonych na ruch ustalony czopa. Analizę przeprowadzono dla przypadku, gdy amplituda i częstość drgań są na tyle małe, że człony inercyjne w równaniach ruchu można zaniedbać, a także dla przypadku, w którym uwzględniono zlinearyzowane człony bezwładności w tych równaniach. W obydwu przypadkach wykazano, że siła nośna poprzecznego łożyska z cieczą newtonowską nie zmienia się. Jeśli czynnikiem smarującym jest ciecz opisywana modelem cieczy drugiego rzędu, to w pierwszym przypadku siła nośna wzrasta, natomiast w drugim, uwzględniającym wpływ siły bezwładności, siła nośna maleje lub wzrasta w zależności od częstości dodatkowych drgań. Przyczyną zmian siły nośnej łożyska jest występowanie składowej siły równoległej do momośrodu.